PAPER SATURDAY | Lily van der Stokker / by Francis Boeske

 

Je stapt het Ludwig Museum in Keulen binnen en daar in 4 grote hoge zalen een solo van Lily van der Stokker.  Ik gebruik het woord hoog, omdat als er iets is wat ik nooit kan inschatten is de hoogte van een ruimte in meters, misschien omdat ik zelf niet zo groot ben…

Lily trouwens ook niet. Hoewel het daar natuurlijk helemaal niet overgaat, werd de hoogte wel enorm benadrukt, omdat in elke zaal de installatie; de muurtekeningen niet veel hoger dan 1 meter boven de plint van de vloer waren aangebracht.  Een prachtige ingreep/aanpak en bij mij de wens om op de grond te gaan liggen, mijn hoofd op mijn handen te laten steunen en de benen een beetje te laten wapperen in de lucht. In hetzelfde museum zag ik jaren later zo een werk van Rosemarie Trockel; een foto op ware grote geprint van een meisje in dezelfde houding die ik zojuist beschrijf, opgeplakt op karton, de contouren volgend en voorzien van kartonnen standaard, denk aan zo een simpel foto lijstje.

Misschien heeft Rosemarie Trockel hetzelfde gedacht toen ze de tentoonstelling van Lily bezocht. Ze woonde toen in Keulen, dus de kans is groot. En Rosemarie Trockel is qua lengte trouwens ook niet zo groot.

Deze presentatie van Lily van de Stokker was in ieder geval groots en ik was trots dat een Nederlandse kunstenaar dit grootse gebaar had gemaakt.

Voor ARTIST FIRST | paper only nodigde ik Twan Janssen uit om binnen het geheel een kleine curated by… te maken. Voordat ik een punt (bij wijze van spreken) achter mijn verzoek zette, noemde Twan al meteen de naam van Lily van de Stokker; die moet er soewieso in! Het idee van de haagwinde (snel groeiende klimplanten) waarin dan ook werk op papier tussen zou hangen, kwam aansluitend door.

Met het werk van 5 vrouwelijke kunstenaars en de titel PURE LOVE ben ik wederom trots, dat ik Twan Janssen ken. Hij heeft met deze bijdrage een surplus gegeven aan de tentoonstelling.

Het werk wat we uiteindelijk uit Italië lieten overkomen is een kleine installatie; Stoel, Tafel, Kastje en een tekening. En tussen het groen weliswaar een onderdeel van de totale installatie, maar wederom met een grote impact.

Twan Janssen zegt hierover:

'Happy Childhood, by parents that give children goals that are achievable' De woorden zijn geschreven alsof ze rusten op een zacht kussen.

Het is een tekening die onderdeel uitmaakt van de kleine installatie 'Good Advice for your Kids', 2016 van Lily van der Stokker.

'Liefdevol negeren' zij de puppenjuf toen we haar vroegen of ze ons één raad kon geven bij het opvoeden van hond Lou.

Kinderen moeten misschien wel teveel inmiddels. Vioolvirtuoos op een leeftijd van tien klinkt leuk, maar is misschien wel helemaal niet wenselijk. Een kind moet met de poppen spelen, of met een auto  als hij daarvoor kiest.

Dit is een huiselijk hoekje waar ik graag een denkbeeldig kopje thee zou drinken met een tienjarige, kleine slokjes uit een leeg kopje en een speelgoedtelefoon aannemen omdat het voor mij is. Een plek waar de lat zo hoog ligt dat je er makkelijk onderdoor kunt lopen.

Willem de Ridder zei het mooi: 'Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd.'

 

Lily tuin.jpeg
Lily tekening.png